تاریخ: ۲۶ دی ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۲:۵۶
بازدید: ۱۶۸
کد خبر: ۲۴۵۳۶۶
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
مدیر کل امور معدنی وزارت صمت:

گرانی سیمان نداریم| وزارت نفت مقصر مشکلات واحد‌های سیمانی

گرانی سیمان نداریم| وزارت نفت مقصر مشکلات واحد‌های سیمانی
‌می‌متالز - امیری، مدیر کل دفتر امور معدنی وزارت صمت با بیان اینکه بخش زیادی از مشکلات واحد‌های سیمانی مربوط به بی برنامگی در وزارت نفت است، گفت: وزارت نفت بعد از وقوع بحران به دنبال حل آن است.

به گزارش می‌متالز، «نگرانی بابت قیمت سیمان در بازار وجود ندارد.» این را سیف الله امیری مدیر کل دفتر معدن وزارت صمت در حالی می‌گوید که قیمت هر کیسه این محصول در بازار به ۱۲۰ هزار تومان هم رسید. آنگونه که این مقام مسوول می‌گوید: قیمت هر کیسه سیمان در بورس کمتر از ۲۵ هزار تومان و در بازار بین ۳۲ تا ۳۷ هزار تومان است. در حالیکه قیمت سیمان در بازار دست کم ۴۰ درصد بالاتر از بورس است، اما این مقام مسوول معتقد است که قیمت‌های فعلی در بازار منطقی است. امیری همچنین تاکی می‌کند که عرضه در بازار به اندازه کافی بوده و حتی در برخی موارد مشتری برای سیمان در بورس نیست. او البته بخش زیادی از مشکل واحد‌های سیمانی و فولادی را در نبود برنامه ریزی از سوی وزارت نفت می‌دانند.

متن کامل گفتگو با «سیف الله امیری» مدیرکل امور معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت را در ادامه می‌خوانید:

از حدود ۳ ماه پیش مساله قطعی گاز در واحد‌های سیمانی مطرح شده و بیشتر آن‌ها مجبور به استفاده از مازوت در کارخانجات خود هستند

در حال حاضر وضعیت گاز رسانی به واحد‌های سیمانی چطور است؟

از حدود سه ماه پیش مساله قطعی گاز در واحد‌های سیمانی مطرح شده و بیشتر آن‌ها مجبور به استفاده از مازوت در کارخانجات خود هستند.


قطعی برق در تابستان امسال و گاز در زمستان پارسال موجی از گرانی ایجاد کرد به طوری که در برخی از شهر‌ها قیمت هر پاکت سیمان به بالای ۱۲۰ هزار تومان رسید. با توجه به مشکلاتی که در تامین گاز وجود دارد، ممکن است این اتفاق دوباره تکرار شود؟

به دنبال کمبود تولید ناشی از قطعی‌های گاز در سال گذشته، قیمت گذاری سیمان سلیقه‌ای شد و هر کسی به هر قیمتی که دلش می‌خواست محصول خود را می‌فروخت. اما امسال از مدت‌ها قبل برنامه ریزی برای تولید در فصول سرد سال آغاز کردیم. مخازن مازوت کارخانجات سیمان را تا جایی که شرایط اجازه می‌داد پر کردیم و اجازه ندادیم که قطعی گاز باعث کاهش تولید شود.

بخش زیادی از مشکلات امروز کارخانجات سیمان ناشی از بی برنامگی وزارت نفت است. معمولا وزارت نفت خیلی دیر، درست وقتی بحران پیش می‌آید، تازه دست به کار می‌شود


البته فعالان صنعت سیمان مدعی اند که مازوت هم به موقع به دست آن‌ها نمی‌رسد و همین مساله تولید آن‌ها را با مشکل مواجه کرده است؟

البته بخشی زیادی از مشکلات امروز کارخانجات مربوط به نبود برنامه ریزی در وزارت نفت است. به عنوان مثال کارخانجات سیمان از ابتدای فروردین اجازه ذخیره سازی مازوت را دارند، ولی معمولا وزارت نفت خیلی دیر درست وقتی بحران پیش می‌آید، تازه دست به کار می‌شود. به همین دلیل یکباره تقاضا برای حمل سوخت افزایش پیدا می‌کند در حالیکه ظرفیت سیستم حمل و نقل ما بسیار محدود است. نبود آمادگی لازم برای انتقال سوخت موجب شده بود که هزینه‌های حمل سوخت افزایش زیادی داشته باشد ضمن اینکه سوخت رسانی هم به کندی انجام می‌شود.

عرضه سیمان در بورس چقدر به کنترل قیمت‌ها در بازار کمک کرده است؟

در حال حاضر قیمت هر کیسه سیمان در بورس کمتر از ۲۵ هزار تومان و به صورت فله‌ای هم ۱۸ هزار تومان است. البته در بازار آزاد هر کیسه با قیمت ۳۲ تا ۳۷ هزار تومان فروخته می‌شود. این در حالی است که در دوره‌ای قیمت هر کیسه سیمان به بالای ۱۲۰ هزار تومان رسید. برای تمامی کارخانجات کف عرضه مشخص شده و متعهد به اجرای آن هستند. جالب است که بدانید در همین هفته گذشته ۱۰ میلیون و ۳۳۴ هزار و ۴۱۶ تن سیمان در بورس عرضه شده است که ۷۴۷ هزار و ۲۳ تن آن خریداری شده و مابقی نیاز بازار اجازه صادرات دارند. به عبارت دیگر روند افزایش عرضه نسبت به تقاضا منجر به ثبات، تعادل و پایداری در بازار سیمان شده است.

در حال حاضر قیمت هر کیسه سیمان در بورس کمتر از ۲۵ هزار تومان و به صورت فله‌ای هم ۱۸ هزار تومان است. البته در بازار آزاد هر کیسه با قیمت ۳۲ تا ۳۷ هزار تومان فروخته می‌شود

اختلاف حدود ۴۰ درصدی قیمت‌ها در بورس و بازار آزاد نشان دهنده کافی نبودن عرضه نیست؟

هر هفته یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن در بورس عرضه می‌شود. نیاز بازار هم تقریبا همین مقدار است و نمی‌توان عرضه را کم دانست. حتی در برخی موارد میزان عرضه بیش از نیاز بازار بوده و سیمانی که عرضه می‌کنیم مشتری برایش وجود ندارد. کل ظرفیت تولید ما ۸۵ میلیون تن است. البته تولیدمان حدود ۶۵ میلیون تن است که ۱۵ میلیون تن آن صادر و مابقی به مصرف داخلی می‌رسد.

با توجه به شرایط تحریمی مشکلی در صادرات محصولاتی همچون سیمان و فولاد ندارید؟

صادرات محصولات فولادی و سیمانی ما در حال انجام است. نمی‌توان گفت که تحریم‌ها هیچ مشکلی ایجاد نکرده است. بدون شک هزینه‌های ما ۱۵ تا ۲۰ درصد به واسطه تحریم‌ها بالا رفته است. این یعنی اینکه به همین مقدار قدرت رقابت پذیری خود را در بازار‌های جهانی از دست داده ایم. البته فعالان صنعتی مدعی اند که هزینه‌های آن‌ها حدود ۳۰ درصد به واسطه نبود ارتباط و تعاملات جهانی بیشتر شده که این عدد درست نیست. جالب است که بدانید ما حدود ۸ میلیارد دلار تعهدات ارزی خود را اجرایی کردیم.

کل صادرات محصولات فولادی کشور در دوره ۹ ماهه نخست سال ۱۴۰۰، ۲ میلیون و ۴۸۰ هزار تن بوده که نسبت به دوره مشابه سال قبل، رشد ۲۵ درصدی را نشان می‌دهد

میزان صادرات فولاد در ۹ ماهه نخست امسال چقدر بوده است؟

بر اساس آمار اعلامی کل صادرات محصولات فولادی کشور در دوره ۹ ماهه نخست سال ۱۴۰۰، دو میلیون و ۴۸۰ هزار تن بوده که نسبت به دوره مشابه سال قبل، رشد ۲۵ درصدی را نشان می‌دهد. از میان محصولات فولادی، سهم صادرات مقاطع طویل فولادی، دو میلیون و ۲۶ هزار تن بوده و صادرات این مقاطع، در ۹ ماهه نخست امسال، ۳۴ درصد افزایش یافته است. صادرات میلگرد که بیشترین سهم را از میان صادرات کل محصولات فولادی دارد، در ۹ ماهه نخست امسال نسبت به دوره مشابه سال گذشته، ۴۴ درصد افزایش یافته است و به یک میلیون و ۷۷۰ هزار تن رسیده است.

منبع: تحلیل بازار

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده